Gündem

Uzman ve başöğretmenlik sınav sonuçları açıklandı! Sınavı kazananların maaşları ne kadar artacak? 2023 Uzman öğretmen ve başöğretmen maaşı ne kadar olacak?

Meslek hayatlarında 10 yılı tamamlamış olan öğretmenler için düzenlenmiş olan sınavların sonuçları, bu sene 24 Kasım tarihinde açıklandı. Binlerce öğretmeni yakından ilgilendiren ve kariyerlerinde bir üst basamağa çıkmalarını sağlayacak olan sınav sonuçları, gündeme ilk sıradan giriş yaptı. Sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kazanan kişilerin sayılarına ilişkin resmi verileri paylaştı.

Sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra kariyerlerinde bir üst basamağa geçtiklerini öğrenen binlerce öğretmen yeni dönem maaşlarını araştırmaya başladı. Bu kapsamda hem uzman öğretmenler hem de başöğretmenler için 2023 yılı maaş hesapları yayınlandı. Kimin, ne kadar maaş farkı alacağı belli oldu.

SINAV SONUÇLARI BELLİ OLDU!

10 yıldır öğretmen olma vasfına sahip olan binlerce öğretmenin girmiş olduğu sınavda, katılımcılara 100 soru yönlendirildi. Sınav sonucu 70 puan üzerinden gelen adaylar, sınavda başarılı olarak değerlendirildi. Sınav sonuçlarına ilişkin resmi veriler ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından paylaşıldı.

Öğretmenler için düzenlenmiş olan sınavın sonuçlarına ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: “Uzman öğretmenlik sınavı kapsamında 422 bin 368 öğretmenimiz başarılı oldu. Muaf tutulanlar ile birlikte toplamda 516 bin 368 öğretmenimiz uzman öğretmen olma hakkına erişti. Düzenlenmiş olan başöğretmenlik sınavının sonuçlarına göre ise 66 bin 422 öğretmenimizin başarılı olduğu öğrenildi.”

MAAŞLAR NE KADAR ARTACAK?

Sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra başarılı olduğunu öğrenen binlerce öğretmen maaşlarına yansıyacak olan fiyat farkını araştırmaya başladı. Şimdilik 2023 yılı verilerine ilişkin eksikliklerin olması sebebi ile yeni dönem maaşları net olarak bilinemiyor. Ancak mevcut veriler baz alınarak yapılan hesaba göre öğretmenler 507,07 TL tutarında öğretmenlik tazminatı alacaklar.

Bir kademe atlayarak uzman öğretmen statüsüne erişen öğretmenler yüzde 20’lik gelir vergisi üzerinden yapılan hesaba göre mevcut maaşlarına ek olarak bin 342 TL tutarında ödeme alacaklar. Böylelikle mesleğinde 10 yılı tamamlamış olan ve uzman öğretmen unvanına sahip olan öğretmenler 13 bin 161 TL maaş alacak.

İlgili Makaleler