Uzmanlar Açıkladı: Hormonlarınızın Düzgün Çalışması İçin Bu Yöntemleri Mutlaka Deneyin; İşe Yarıyor! Sağlıksız Vücudun Başlıca Düşmanı…
Yapılan pek çok araştırma ve konuyla ilgili uzmanlar, sık sık vücudun bir bütün olduğunu hatırlatıyor. Bu da sağlıklı bir vücut için vücuttaki tüm organların sağlıklı olmasını getiriyor. Özellikle vücuttaki pek çok şeyi kontrol eden tiroid bezi hormonu, vücudun sağlıklı çalışmasında büyük bir rol oynuyor.
Hormonların kontrolünü elinde tutan tiroid bezi hormonu, vücutta tahmin ettiğinizden çok daha fazla organı etkiliyor. Tiroid bezi hormonunun gerekli olandan az ya da fazla üretilmesi ise, vücudu sağlıksız hale getiren temel faktörlerin başında geliyor. Tiroid bezinin az ya da fazla üretimi diğer hormonları da etkilediği için hormon bozuklukları böylelikle ortaya çıkıyor. Bunun önüne geçmek için yaşam ve beslenme değişikliğini öneren uzmanlar ise, özellikle stresi bir risk faktörü olarak kabul ediyor.
Hormonların Başlıca Düşmanı Stres
Uzun zamandır stres ile ilgili gerçekleştirilen tüm çalışmalar, stresin insan sağlığı ile bir ilişkisi olduğunu ortaya koyuyor. Başta endokrin sistemi olmak üzere vücutta yer alan pek çok sistemi doğrudan etkileyen stres seviyesi, kötü bir sağlığın başlaması için çoğu zaman tek başına bile yeterli oluyor. Endokrin sistemi etkilemesi nedeniyle tiroid hormonlarının üretiminde oldukça etkili olan stres seviyesinin kontrol altında tutulması, tiroid hormonunun düzgün bir şekilde çalışmasını sağlıyor. Sürekli olarak gergin olan insanlar da ise tiroid hormonlarının daha az ya da daha çok üretildiği yapılan araştırmalarca gözlemlenmiş bulunuyor. Elbette, tiroid hormonunu etkileyen tek şey stres seviyesi olmuyor.
Kötü Alışkanlıklar ve Sağlıksız Beslenme Hormon Bozukluklarını Tetikliyor
Özellikle ciğerler üzerinde kötü bir etkiye sahip olan sigara ve alkol gibi bağımlılıkların kötüye götürdüğü tek organlar, ciğerler olmuyor. Başta ciğer ve pankreas olmak üzere pek çok organı etkileyen alkol ve sigara bağımlılıkları, tiroid hormonunun üretimini de etkiliyor. Sigara bağımlılığı yavaşça tiroidin hipertiroidizme neden olurken; alkol ise vejetatif sinir sistemi üzerinde olumsuz etkiler gösterebiliyor. Tiroid hormonunun düzenli çalışmamasının bir diğer nedeni tereyağı ve margarini gereğinden fazla tüketmek oluyor. Kolesterol ve lipit dengesini etkilediği bilinen tereyağı ve margarin aynı zamanda tiroidi de etkilediği için uzmanlar tarafından kontrol altında tüketilmesi gereken gıdalar arasında sayılıyor. Yüksek glisemik indeksli yiyecekler, tatlılar, hamur işleri, makarnalar ve beyaz pirinçten oluşuyor. Bu gıdalar iyot eksikliği ortaya çıkardığı için başta tiroid olmak üzere hormon bozukluklarını da tetikliyor. Yine fazla kafein tüketimi tiroid seviyesini doğrudan etkiliyor.