Gündem

Uzmanlar: Ramazan Bayramı’nda Sokağa Çıkma Yasağı Uygulanırsa Vaka Sayısı Yarıya Düşer

Uzmanlar, 19 Mayıs ve Ramazan Bayramı'nda uygulanacak sokağa çıkma yasağının Covid-19 vaka sayısını 500'e kadar düşürebileceğini dile getirdi. Bu vaka sayısının psikolojik eşik olarak görüldüğü belirtildi.

Türkiye’de normalleşme sürecine girilmişken bir yandan da uygulanan kararların nasıl bir etki yarattığı inceleniyor. İncelemeler sonucunda, 16-17-18-19 Mayıs tarihlerindeki sokağa çıkma yasağı, Ramazan Bayramı tatilinde de uygulanırsa Covid-19 salgınında olumlu gelişmelerin yaşanacağı belirtildi. Eğer vaka sayısı 500’e kadar düşerse, bu durumun “psikolojik eşik-stabil bir nokta” olarak görüleceği aktarıldı.

SALGIN OLMAKTAN ÇIKAR

Uygulanan karantina sonucunda ilerleyen aylarda virüsün yayılmasını yavaşlatacağı bekleniyor. Uzmanlar, “Dalgalanma ile ikinci dalganın karıştırılamaması gerekir. Bu mevsimde yaşanacak olan ikinci dalga sayılmaz. Bu kendi içinde birinci dalganın iniş-çıkış göstermesidir. İkinci dalga, virüsün güney yarımküre ile kuzey yarımküre arasında dönüşümüdür. Bu da ancak güz aylarında olur. Hayatı gevşeteceğiz, ama bireysel olarak gevşemeyeceğiz. Toplamda yüzde 60 toplum bağışıklığı oluşursa salgın olmaktan çıkar, mevsimsel hastalığa dönüşür.” şeklinde durumu açıklıyor.

TABLOYA 18 MAYIS’TA YANSIYACAK

Normalleşme sürecinde ilk açılan yerler olan AVM, kuaför ve berberlerin vaka sayısına etkisi 18 Mayıs’ta tabloya yansıyacak. Hükümet tarafından yapılan görüşmelerde, işletmelerin açılması üzerine vaka sayılarında bir artış yaşanabileceği ve bunun 18 Mayıs’ta gözlemlenebileceği belirtiliyor.

AVM’LER İLE KUAFÖRLER DOĞRU KARAR

Normalleşme sürecinde gevşetilen tedbirler konusunda görüşmeler devam ederken, nelerin daha öncelikli olduğuna dair saptamalar yapıldı. Görüşmelerden çıkan değerlendirmeler ise şu şekilde oldu:

“Hayata yeniden dönüş için bazı kararların alınması gerekiyordu. AVM’ler veya berber ve kuaförler doğru karar. İnsanların gitmek zorunda olmadığı, irade kullanabileceği yerlerden başlanması mantıklı. Esas okul, adliye, noter gibi gitmezsen sonuçları olacak mekânların açılmaması önemli. Gitmesi tercihe bağlı yerlerden başlanması gerekir. Ancak kurallara uyulması konusunda halkın bilinçlendirilmesi gerekir. Bu konuda sıkıntılar yaşanıyor. Kamu eliyle yönetilen, gitmezsen sonuçları olacak yerlerin şimdilik açılmaması lazım.”

Berber ve kuaförler de tekrar faaliyet göstermeye başlarken, tedbirlerin ne kadar sıkı alındığı da denetlendi.

YENİ KARARLAR VERİLEBİLİR

Görüşmelerde, bir kişiden başka bir kişiye virüsün bulaşma süresi 3-4 güne ulaştığı ve eğer bu süre daha da uzarsa tedbirlere yönelik yeni gelişmeler yaşanacağı da aktarıldı. Uzmanlar ise “Son 10 günde istikrarlı bir düşüş var. Dalgalanmaların dışında bunu bozacak bir tablo yaşanmazsa haziran başında daha rahat ederiz” şeklinde durumu değerlendirdi.

Son dakika gelişmeleri güncel, kamu haberleri ve personel alım ilanlarını mobil uygulamamız üzerinden anlık olarak haberdar edeceğiz. Mobil uygulamamızı ücretsiz indirmek için TIKLAYIN.

Kamuilanlari.com | ANKARA

İlgili Makaleler