Ekonomi

Uzun Süredir Evli Olan Kadınların Şartsız Emekliliği İçin TBMM Harekete Geçti! Nikahın Tarihi Önemli, Başvuru İçin Dilekçe Şart…

Uzun süredir ev hanımı olan ve iş yaşamına hiç dahil olmamış ya da iş yaşamından kopmuş olan kadınların emekli olamaması sorunu ortadan kalkıyor. 2020 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gelen yasa tasarısına göre, 25 yılı aşkındır evli olan kadınlar, ev hanımı olması halinde emekli olabiliyor.

Bir türlü isteğe bağlı sigorta gibi vatandaşlara sunulacak olan ev hanımlığı sigortası kapsamında detaylar da komisyon çalışmaları devam ettikçe ortaya çıkmaya başlıyor. Henüz taslak aşamasında olan yasa tasarısından sadece belli şartları sağlayan kadınlar yararlanabiliyor.

İsteğe Bağlı Sigortalılık Türü Emekliliğin Önünü Açıyor

SGK tarafından verilen sigorta yatırma haklarından biri olan isteğe bağlı sigortalılık türü kapsamında 4A kapsamında olup 30 günden az çalışan veya tam gün çalışmayan, herhangi bir şekilde mecburi olarak sigortalı olma zorunluluğu bulunmayan vatandaşların ilerleyen yaşlarda emekli olabilmek için kendi sigorta primlerini kendisinin yatırması sağlanıyor. Bu kapsamda toplu ödeme ile erken emekli olma hakkına da sahip olan vatandaşlar, aynı zamanda primlerini yüksekten yatırarak, yüksek bir emekli maaşını da garantileyebiliyor. 18 yaşını geçmiş olan ve ay içinde 30 günden az çalışan ya da sigortalı çalışmak zorunda olmayan her vatandaşın yararlanabileceği isteğe bağlı sigortalılık kapsamından ev hanımları çalışmadığı için yararlanamıyor. Ancak evlilikleri 25 yılı aşmış olan ev hanımlarına SGK, farklı bir yöntem ile emeklilik hakkı sunmayı planlıyor.

25 Yılı Aşkındır Evli Olmak Şart

Hayatları boyunca ev hanımlığı yapmış, yani çalışmamış kadınların en büyük sorunu olan emekli olamamayı engelleyen yasa tasarısı kapsamında en az 25 yıl evli olan ve 50 yaşını doldurup emekli olamayan ev kadınlarına emekli olmasına ilişkin bir öneri yer alıyor. Bu kapsamda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilgili komisyona 2020 yılında sevk ettiği yasa taslağı kapsamında ev hanımlarının borçlanma esasına dayalı olarak emekli edilmesi hedefleniyor. Yasa tasarısının ele aldığı önergeye içeriğine göre, 1995 yılı ve öncesinde resmi nikah ile evlenmiş olan ve 25 yıl ve üzerinde evlilik süresi bulunan kadınların dışarıdan yatıracakları primleri tamamlamasının ardından emeklilik halinin aktif hale getirilmesi ve emekli maaşı almaya başlaması planlanıyor. Henüz yürürlükte olmayan yasa tasarısının önümüzdeki günlerde yürürlüğe girmesi beklenirken; aynı zamanda bu yasa tasarısı kapsamındaki emeklilikten dul ya da yetim aylığı alan ev hanımlarının yararlanması şu an için mümkün görünmüyor.

İlgili Makaleler