Her evin temel besin maddeleri olan makarna ve ekmek gibi ürünler, buğday zammından ilk etkilenen gıda ürünleri olması nedeniyle bir süredir fiyatları sürekli artan mutfak ürünleri arasındaki yerini aldı. Pandeminin ve başlayan Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın etkisiyle artışı süren buğdayı bir de kuraklık vurdu.
Geçtiğimiz kış ayını diğer yılların kış ayına göre daha kurak geçiren çiftçi, tarlasından da ektiği üründen de beklediği verimi alamadı. Bu verimlilik kaybı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından telafi edilmeye çalışılırken; kuraklığın ilk somut etkisi buğdayın zamlanması ile kendisini gösterdi. Zam haberi ise, Merkez Bankası’ndan geldi.
Temel Gıda Ürünleri İçin Zam Sinyali Geldi
Özellikle pandeminin başladığı günlerden bugünlere kadar hızla yükselen enflasyonun tüm dünyayı sarmasının da etkisiyle temel gıda ürünlerindeki artış dur durak bilmedi. Konuyla ilgili harekete geçen hükümet, Katma Değer Vergisi (KDV) indirimine giderken; temel gıda ürünlerine gelen yüzde 7’lik KDV indiriminin hemen ardından başlayan Rusya ve Ukrayna Savaşı, bu indirimin fiyatlara yansımamasına neden oldu. Özellikle buğday fiyatlarındaki 9 yılın rekor seviyelerindeki artış, temel gıda ürünlerinin fiyatlarını şişirirken, yaşanan kuraklık nedeniyle buğdaya bir zammın daha yolda olduğu öğrenildi.
Buğday İçin Zam Haberi Merkez Bankası’ndan Geldi
Buğday fiyatlarının küresel anlamda artmasının yankılarının Türkiye bulması noktasında haberci olan kurum Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) oldu. Konuyla ilgili açıklamalarında buğday ve buğdaylı ürünlerde yüzde 10’luk bir artış gerçekleştirileceğini ifade eden TCMB; “2020 yılında yaşanan kuralık ve dolar kurunun dünya genelinde yükselmesi nedeniyle buğday fiyatları da her geçen gün yükselmeye devam ediyor. Bu durum, uluslararası buğday tedarikinin de zor bir hal almasına neden oluyor. Özellikle dünya genelinde yaşanan endişeli hava, makarna, ekmek, un, bulgur ve fırın ürünleri üzerindeki riskleri de canlı tutuyor. Teknik tahminlere göre yurtiçindeki buğday fiyatlarının yüzde 10 oranında artış göstereceği ve 4 aylık süreçte 6 puan civarında yeni bir artışın gözlemlenmesi bekleniyor. Ayrıca bu gelişmeler gözlemlendiğinde dış fiyat baskılarının ülkemiz genelindeki tüketici gıda fiyatlarını da kayda değer şekilde etkileyeceğini söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.