EkonomiKamu Haberleri

Vergi Borcu Nasıl Yapılandırılır?

Vergi borcu yapılandırmak isteyen borçlu vatandaşlar Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından çıkarılan düzenleme yasasına göre başvurularını yaptıktan sonra yapılandırma işlemlerine geçebilirler.

Devlet kurumlarına borcu olan vatandaşlar yapılandırma fırsatlarından yararlanarak hem birikmiş borçlarının faizlerini ve gecikme zamlarını ödemekten kurtulurlar hem de taksitli bir şekilde borçlarını ödeme imkânına sahip olurlar. Vergi borcu yapılandırma işlemleri hakkında merak ettiğiniz her şeyi rehber niteliğindeki bu yazıda bulabilirsiniz.

Vergi Borcu Yapılandırma Başvurusu Nasıl Yapılır?

Vatandaşlar vergi borçlarının olup olmadığını öğrenmek için öncelikle sorgulama yapmalıdır. Adına mevcut vergi bulunduğunu öğrendikten sonra borcunun çıkarılan yapılandırma yasası kapsamında olup olmadığını kontrol etmelidir. Eğer borcu yapılandırmaya dahil edilen borçlar kapsamındaysa, vergi dairesine başvurarak işlemlerini başlatabilir.

Borcun muhatabı olan vergi dairesine başvurular doğrudan müracaat şeklinde olabileceği gibi posta yoluyla da yapılabilmektedir. Bunun yanında e-Devlet kapısı sistemi üzerinden de vergi borcu yapılandırma formu doldurularak vergi affına başvuruda bulunmak mümkündür. İnternet başvurularında e-Devlet sistemine giriş yapabilmek için TC kimlik numarası ve borçlu şahsa ait e-Devlet şifresi gereklidir.

Vergi Borcu Nasıl Yapılandırılır?

Vergi borcu yapılandırmasında önce başvuru şartı aranmaktadır. Başvurunun onaylanması için yapılandırma işlemleri Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’in resmi internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. Ana sayfada yer alan “İnternet Vergi Dairesi” giriş ekranında talep edilen kimlik bilgileri vergi borcu bulunan şahıs tarafından doğru şekilde girildikten sonra mevcut borca ilişkin yapılandırma formu ekrana gelir. Kamu İlanları. Bu formda borçludan talep edilen kimlik ve iletişim bilgileri doldurulur. Ardından borçlu tarafından yapılandırılmak istenen borçlar seçilerek ödeme planları ve taksit seçenekleri belirlenir.

Borcun ödenmesi gereken vergi dairesinin hangi ilde olduğu seçildikten sonra borç yapılandırma işlemine “Evet” denilerek yapılandırma sonlandırılmış olur. Bu aşamadan sonra ekrana getirilen açıklamalar iyice okunup onay verilir. Daha sonra vergi borcu ödeme işlemleri taksitlere göre internet üzerinden ya da diğer ödeme şekilleriyle yapılabilir.

Vergi Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Vergi borcu yapılandırma fırsatlarından yararlanmak için adınıza kayıtlı olan vergi borcu olup olmadığını öğrenmek oldukça kolaydır. İnternet üzerinden dilediğiniz zaman ve ücret ödemeden bu vergi borcu sorgulama hizmetinden yararlanabilirsiniz. E-Devlet sisteminde “Gelir İdaresi Başkanlığı Vergi Borcu Sorgu” adresinden adınıza kayıtlı borç sorgulamasını yapabilirsiniz.

Haber Kaynağı: Kamuilanlari.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir