EkonomiGündem

Yatırım Yapacak Düğün Yapacak, Altın Alacak Herkes Buraya: İslam Memiş Açıkladı! Altın Alımı İçin En Uygun Tarih…

Önce pandeminin ardından ise Rusya ile Ukrayna arasındaki sıcak temasın olumsuz etkilediği para ve emtia piyasaları, uzmanları harekete geçirdi. Konuyla ilgili bir analiz de Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş’ten geldi.

Açıklamalarında doların yükselişine değinen İslam Memiş, gıda fiyatlarını akıbetini de açıkladı. Altın fiyatları ile ilgili tahminlerde bulunan Memiş, altın alacak ve satacak yatırımcılara da çeşitli tavsiyelerde bulundu.

İslam Memiş Anlattı, Dolar Kuru Yükselecek Mi?

Para piyasalarını değerlendiren uzman İslam Memiş; Dolar, Euro, altın ve petrol fiyatlarındaki gidişatı değerlendirdi. Açıklamasında yükselişe dikkat çeken İslam Memiş; “Küresel piyasalar Antalya zirvesiyle odaklandı. Bir gün öncesinde iyimser bir tablo vardı. Petrol ve emtia fiyatlarında gerileme gördük. Borsalar’da az da olsa toparlanma yaşandı. Toplantı sonrasında tekrar tedirginlik piyasalara hakim oldu. Bir miktar petrol fiyatlarında ve emtia fiyatlarında toparlanma gördük. Borsada satışlar yeniden başladı. Bütün dünya Rusya-Ukrayna savaşına odaklandı. Tam bir ateşkes gelmediği için tedirginlik devam ediyor. Bugün bir miktar emtiada satışlar ancak, dolar kuru yüksek olduğu için bu piyasalara yansımıyor” diye konuştu. Dolardaki yükselişin devam edeceğini de belirten Memiş; “Şuanda yükseliş trendini korumaya devam ediyor. Tekrar 15 TL seviyesine yaklaştı. Eğer bu seviye kırılırsa, 15,04 ve 15,23 TL seviyesi var. Dolar kuru yükselirken tüm gözler FED ve TCMB faiz toplantısında olacak. İki merkez bankasının da kararları Dolar/TL’de etkili olacaktır. Şu andaki genel beklenti yükselişin devam edeceği yönünde. Merkez Bankası’ndan bir müdahale gelmedi. Önümüzdeki hafta kurda bir toparlanma süreci görebiliriz. Rusya-Ukrayna arasında çatışmalar devam ederse, 15 TL üstünü görme ihtimalimiz oldukça kuvvetli” dedi.

Gram Altın Alımı İçin Doğru Zaman İslam Memiş’ten Geldi

Son zamanlarda yaşadığı artışlar ile gündemlerden düşmeyen gram ve ons altın fiyatlarının geleceğine dair de tahminlerde bulunan İslam Memiş; “Piyasalarda genel itibarıyla belirsizlik ve tedirginlik devam ediyor. Altın fiyatları geniş bant aralığında dalgalanıyor. Ons altın 2.069 dolar seviyesini test etti. Bu son 19 ayın zirvesi. Zirveyi gördükten sonra 1980 dolar seviyesine geriledi. Eğer dolar kurunda agresif bir yükseliş olmasaydı, gram altında 900 TL altına sarkmalar görebilirdik. Dolar kuru gram altını desteklemeye devam ediyor. Gram altının ve gümüşün düşüşünü sınırlıyor. Alım fırsatları zaman zaman gelebilir. Ancak çok düşük rakamlar beklenmemeli. Yıl içinde 1450 TL seviyesini telaffuz ediyorduk. Bu öngörümüz devam ediyor. Merkez Bankası’ndan dolar kuruna herhangi bir müdahale gelirse, her düşüş bir alım fırsatı olarak değerlendirilmeli. Orta ve uzun vadede hem jeopolitik hem de enflasyon artmaya devam ediyor. Haliyle de altın ve gümüş gibi değerli madenlerde değer artışı sürecektir. FED faiz artırımına başlamasıyla Ons altındaki toparlanma gram altın fiyatlarında tekrar rekorları gündeme getirebilir. Dolayısıyla gram altın yatırımcısı kısa vadeli işlemlerden uzak durmalı. Satmak için çok acele etmemelidir. Puslu havalarda altın fiyatları değer kazanma süreci olur. Ons tarafında bir gerileme yaşanırsa gram altın fiyatlarında da gerileme görürüz. Bu da alım fırsatı olarak değerlendirilebilir” şeklinde konuştu. Bir süredir vatandaşın gündemini oluşturan ayçiçek yağı fiyatlarına dair de açıklamalarda bulunan Memiş;

Ayçiçek yağı başta olmak üzere gıda fiyatlarına ilişkin İslam Memiş, “Ayçiçek yağı fiyatlarında geçen hafta manipülasyon vardı. Rusya ile görüşülüp, gemilerin yola çıkmasıyla, fiyatlara baktığımda fiyatlarda normalleşme olduğunu görüyoruz. ABD’de ve Avrupa’da enflasyon rakamları açıklandı. Yüksek enflasyon beklentisi hakim. Türkiye’de de enflasyon yükselmeye devam ediyor. Yıl boyunca enflasyon rakamlarının yükseleceğini göz önünde bulundurursak ben gıda fiyatlarında düşüşlerin kalıcı olacağını düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler