Ekonomi

Yeni Bakan bütçe açığı, cari açık ve borçlanmanın biraz daha artacağını bildirdi!

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, bütçe ve cari açığın artacağını bildirdi! Merkez Bankası ile koordineli çalışacaklarını, teşvik ve destekleri daha çok sanayiye aktaracaklarını, ekonomiyi enflasyonu artırmadan büyütmeye çalışacaklarını anlatan Elvan, piyasaya ‘güven ve itibar’ sözü verdi. Bakan Elvan ekonominin toparlanması için bütçeden 76.8 milyar liralık harcama yapacaklarını, bütçe açığı, cari açık ve borçlanmanın biraz daha artacağını bildirdi.

İşsizliğin yıl sonunda yüzde 13.8 olacağını söyleyen Bakan Elvan, ekonomi gündemine dair yaptığı açıklamalarda şu bilgilendirmelerde bulundu;

İTİBAR ESAS OLACAK

Önümüzdeki dönemde para, maliye ve gelirler politikalarının eşgüdümü ile enflasyonun aşağı çekilmesi, mali disiplinin tam anlamıyla tesis edilmesi yönünde kararlı adımlar atılacaktır. Şeffaf, öngörülebilir ve kararlı bir biçimde uygulanacak ekonomi politikalarında güven ve itibar esas olacak, ülke risk priminin gerilemesi sağlanacaktır.

26 MİLYAR LİRA EK HARCAMA YAPILACAK

Güçlü toparlanmayı desteklemek amacıyla yatırımlar için 38 milyar lira, eğitim ve adalet başta olmak üzere ilave personel istihdamı kapsamında 5.5 milyar lira, kamu hastanelerinin piyasaya olan borçları için 5 milyar lira, mahalli idarelere 2.3 milyar lira ve kurumların öngörülmeyen ihtiyaçları için 26 milyar lira ilave harcama yapacağız. Bu nedenle 2020 bütçe açığı geçici olarak artacak.

BORCUMUZ ARTACAK

Kamunun finansman ihtiyacı pandemi etkisiyle artmış, bu yılın ocak-ekim döneminde yapılan net borçlanma 244.5 milyar lira olmuş, 16 Ekim’de yapılan borçlanma limiti artışı ile yeni borçlanma limiti 308.2 milyar liraya çıkmıştır. Ancak bunun oldukça altında bir net borçlanma ile yılı kapatıyor olacağız.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre Türkiye’nin Cari işlemler dengesi Temmuz’da 1 milyar 817 milyon dolar açık verirken, 12 aylık cari işlemler açığı 14 milyar 941 milyon dolar oldu.

İlgili Makaleler