Ekonomi

Yeni Emeklilik Sistemi Hakkında Çok Önemli Açıklama

Türk İş tarafından tamamlayıcı emeklilik sistemi hakkında çok önemli bir açıklama yapıldı. Konu ile ilgili olarak Türk İş Başkanı Ergün Atalay'ın başkanlığında 34 sendika ile görüşme yapıldı ve bu görüşmeden sonra dikkat çeken açıklama yapıldı.

Türkiye genelindeki 34 sendika ile bir görüşme yapıldı. Bu görülmenin artından kıdem tazminatı ve tamamlayıcı emeklilik sistemi hakkında önemli açıklamalar yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tamamlayıcı emeklilik sistemi ile ilgili düzenleme açıklaması yapılmıştı. Bunun ardından sendikalar tarafından bir toplantı yapıldı. Bu toplantının ardından bir karar metni yayımlandı ve bu metin tüm illerimizdeki sendikalara gönderildi. Bu notta “Türk-İş’in kıdem tazminatının fona devredilmesi, süresinin azaltılması gibi bu hakkın tasfiyesine ya da zayıflatılmasına yönelik her türlü girişimin karşısında cevabı, ‘genel grev’ olacaktır” ifadeleri kullanıldı.

MAAŞLAR DÜŞECEK

Bu yazı metninde yeni sistemin devreye girmesi sonrasında işçinin kıdeminden 12 günü kaybedeceğini , kıdem parasının ise enflasyon karşısında eriyeceği ifade edildi. Ayrıca 5 sayfalık değerlendirme metninde tamamlayıcı emeklilik sisteminin kabul edilebilir bir tarafının olmadığı belirtilerek bu sistemin işverenin yanı sıra işçiye de kıdem için prim ödeme yükümlülüğü getirdiği vurgulanarak maaşların düşeceği ifade edildi.

Şimdiki sistemde 25 yıl çalışan bir kişi, son maaşı üzerinden 25 maaş tutarında kıdem alıyor. TES’e aktarılacak parada ise bugün yatırılacak paranın faiz getirisine rağmen enflasyon karşısında eriyip azalacağına yer verildi.

UYARI YAPILDI

Türk-İş, TES’deki ikinci modelin uygulanması halinde işçi ve işveren priminin yüzde 5’te kalacağı, bu nedenle mevcut haklara göre işçinin yüzde 3.33 oranında yani 12 günlük (30 günde 12 gün) kayba uğrayacağı belirtildi ve bilgi notunda TES’in bir tür kredi kuruluşuna dönüşeceği uyarısı yapıldı.

Son olarak “SGK primlerini bile ödemeyen işveren TES primlerini ödemeyecek, kayıt dışılık artacak, işveren maliyeti azaltmak için daha az işçi çalıştırmayı hedefleyecek böylece istihdam azalacak, işsizlik artacaktır” uyarısı da yapıldı.

İlgili Makaleler