Gündem

Yeni salgın vakası çıktı! Prof. Dr. Müge Güler Özden açıklıyor! İşte detaylar…

Yeni bir salgın vakası baş gösterdi! Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Müge Güler Özden, pandeminin ardından uyuz hastalığının hızla yükseldiğini vurguladı!

Uyuz hastalığı artıyor! Dermatoloji uzmanı Prof. Dr. Müge Güler özden, pandemiden sonra uyuz hastalığının hızlı bir şekilde arttığını belirtti. Uzman Dr. yapmış olduğu açıklamalarda hastalığın 30 kat daha hızlı yayıldığını ve toplum sağlını tehdit ettiğini ifade etti.

Uyuz hastalığı hızlı şekilde yayılıyor!

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Müge Güler Özden yaşanan pandemiden sonra uyuz hastalığının baş gösterdiğini ve bu hastalığın kırmızı alarm verici şekilde hızla yayıldığını belirtti. Ayrıca, uyuz hastalığının insandan insana yakın temas halinde bulaştığını dile getiren Prof. Dr. Özden, bu sürenin sadece 10-15 saniyelik bir temasla gerçekleşebildiğine dikkat çekti. Hastalığın vücut ısısıyla bulaşma riski artıyor! Uyuz paraziti, özellikle de derinin ince olduğu ve vücut ısısının yükseldiği bölgeleri tercih eder. Elin iç yüzleri, meme başı çevresi, genital bölge, kasıklar ve göbek çevresi sıklıkla tutulan bölgelerdir.

Uyuz hastalığı hangi yollar ile bulaşır?

Uyuz hastalığı baş gösterdi! Bu hastalık hızla yayılmaya devam ediyor. Peki, bu hastalık hangi yollar aracılığıyla bulaşıyor, bu hastalığın tedavi yöntemi nedir? İşte cevabı…

AİLECE TEDAVİ YÖNTEMİ

Prof. Dr. Müge Güler Özden, tüm aile fertlerinin aynı anda tedavi edilmesi gerektiğinin önemini belirtti. Aksi halde, iyileşen kişinin yeniden hasta olmasıyla sürekli bir döngünün oluşabileceğini ifade etti.

TEDAVİ SÜRECİ ve DİRENÇ

Özden uyuz hastalığının tedavi sürecinde ise tek bir kremle tedavi edilebilen uyuzun şu an daha dirençli olduğunu dile getirdi. Uzman, ısrarla 6-8 defa tedavi tekrarının gerekebileceğini ve bu süreçte doktor kontrolünün çok önemli olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra yeni tedavi yöntemi olarak kullanılan oral tedavi ajanının tropikal tedaviyle iyileşemeyen vakalarda daha etkili olduğunu da belirtti.

KIYAFETE ÇOK DİKKAT

Uyuzun bulaşmaması adına alınacak önlemlerden biri de kıyafetlere özen göstermek olduğunu söyleyen Özden, kıyafetlerin 60-70 derecede yıkanıp kızgın ütüyle ütülenmesi gereğini de vurguladı.

İlgili Makaleler