Gündem

Yeni yıl öncesi doğalgaz müjdesi! Karadeniz doğalgaz hattı için çalışmalar derinleşti: “Peçenek” deniz dibine indi!

Doğalgaz rezervi açısından zengin olan ülkemizin Karadeniz bölgesinde yeni doğalgaz hattı bulundu. Gaz toplamayı sağlayacak Anadolu ile bağlantılı Peçenek isimli bir dağıtım haznesi ilk işlevine başladı. Karadeniz doğalgaz projesinde yeni bir gün sürece daha girilmiş olundu.

KARADENİZDE KEŞİF ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR!

Ülke ekonomisi için büyük bir hamle olan Karadeniz’de keşfi yapılan doğalgazın alınabilmesi için çalışmalar hızını kesmeden devam ediyor. Konu üzerine Türkiye petrolleri anonim ortaklığı aracılığı ile Peçenek adı verilen bir dağıtım haznesinin limana getirildiği duyuruldu. Filyos limanının açıklarında bulunan bu dağıtım haznesi ile kuyudan gaz toplanarak 280 tonluk bu cihazın içerisine aktarılacak limandan denize indirilmesi için çalışmalar hızını kesmeden devam ediyor.

ÇALIŞMALAR DENİZİN DİBİNDEN SÜRDÜRÜLÜYOR!

Bu süreçte Sakarya gaz sahası üzerinden gemi ile taşımacılık yapılıyor. Tüm şartlar özel olarak değerlendirilerek ekipmanlar vinç yardımı ile en derin noktaya indirilmeye çalışılıyor. Denizin dibinde yaklaşık 2200 metre altına kadar inebilmek için 20 saatten fazladır çalışmalar sürüyor. Sualtı robotları kullanılarak yapılan bu hamle ile enerji üssü 2.200 metrelik alanda kurulma kararı alındı.

Doğalgaz 170 kilometre açıktan karaya taşınacak bunun için boru hattının döşenmesi henüz sürdürülüyor. Konu ile ilgili detaylı açıklama Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yapıldı. Tesislerin %85’i Filyos doğalgaz işletmesi tarafından geriye kalan %65’i ise Sakarya gaz sahası ile denizaltından devam ediyor.

7.500 KİŞİLİK EKİP ÇALIŞMASINI SÜRDÜRÜYOR!

Deniz altında 51 farklı gemi operasyonu sürdürülebilmesi için tüm çalışmalarına devam ediyor. Hem denizden hem karadan planlı bir şekilde hareket ediliyor. Konu üzerine Fatih Dönmez şu açıklamada bulundu: “Geçtiğimiz gün daha farklı bir aşamaya geçiş yapabildik. Kritik bir süreçteyiz. Özel bir dağıtım haznesi ile başarılı bir deniz tabanına iniş süreci tamamlandı. Cumhuriyetin 100. yılına yetiştirilecek olan bu projeyle enerjide bağımsızlığımızı ortaya koyacağız. Enerjide yüz yıl olacak. Kimsenin şüphesi olmasın” yorumunda bulundu. Sahada 7.500 farklı kişi proje kapsamında çalışmalarını sürdürüyor.

İlgili Makaleler