Ekonomi

Yeni yılda konaklama masrafları artacak! Vergi kesintisi hangi konaklama türlerinde geçerli olacak!

Yeni yıl ile beraber konaklama vergi uygulamalarında tarifeler değişiyor. Otel, pansiyon, köy, yayla evi, tatil köyü ve benzeri farklı konaklama yanlarından vergi alınmaya başlanacak.

Resmi Gazetede yayınlanan ve 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenen yeni uygulama için sayılı günler kaldı. Yapılan açıklamada öğrenciler ile öğrencilere yönelik hizmet veren kurumlar ayrı tutuldu.

VERGİ UYGULAMASI KİMLERİ KAPSAYACAK?

Öğrenci yurtları, kamp alanları ve öğrenci pansiyonlarından hizmet vergisi alınmayacak. Bunun dışında Resmi Gazetede de açıklanan; otel, tatil köyü, dağ evleri, apart oteller, pansiyonlar, motel, misafirhane, yayla evleri ve kamping alanları için vergi uygulaması başlatılıyor. Bu tesislerde gece hizmeti de dahil olmak üzere farklı kategorilere yönelik tesis bünyesinde sunulan hizmetler için vergi uygulanacak.

Resmi Gazetede yayınlanan 1 Ocak 2023 tarihinde geçerli olacak vergi uygulaması %2 oranında gerçekleşecek. Öte yandan Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmiş bu oran üzerinde bir katına kadar arttırabilmek ya da belirlenmiş rakamı yarıya indirebilme yükümlülüğü bulunduğu da ifade edildi. Merak edilen konulardan bir diğeri ise yeni rakamlar oldu.

VERGİ KESİNTİSİ NE KADAR OLACAK? NASIL HESAPLANACAK?

Konaklama vergisi adı altında alınacak yeni vergi kapsamında kurumların sunduğu hizmetler arasında yeme içme, havuz ve spor alanlarını kullanma eğlence ve aktivite hizmetleri ve termal alanlar için geçerli olacak.

Konaklama vergisi hizmet tutarı KDV’si dışında hesaplama yapılarak sunulacak. Buna net bir örnek vermek gerekirse 3 günlük barınma ücreti olarak 5.000 TL ödeyen bir kişi %2 oranında ek olarak bu rakama 100 TL ödeyecek. 5000 TL üzerinden düşünüldüğünde alınacak %8’lik KDV ayrı tutulacak. %8 oranı 400 TL’ye denk geldiği için buna eklenecek ek vergi bedeli 100 TL ile toplamda 500 TL fazladan alınmış olunacak. Konaklamaya ek sunulan KDV’ye ek vergi uygulaması 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak.

İlgili Makaleler