Ekonomi

Yeniden Değerleme Oranı açıklandı! MTV, ehliyet ve pasaport yenileme harçları, trafik cezaları yüzde 122 zamlanacak! Cumhurbaşkanı Erdoğan indirim kararı verecek mi?

Ekonomik göstergelerin günden güne daha olumsuz tablolara sahip olmaları, gündelik hayat şartlarının da aynı doğrultuda ağırlaşmasına sebep olmaya devam ediyor. Bu kapsamda hizmet ve hizmet ürünlerinin fiyatları üzerinde direkt olarak etkili olan maliyet, nakliye ve diğer kalem artışlarının enflasyonu arttırmış olması da pahalılığı gözler önüne seriyor.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yüzde 65 olarak güncellenen sene sonu enflasyon tahmini vatandaşların kafalarını karıştırırken Türkiye İstatistik Kurumu’ndan ekim ayı enflasyon açıklaması geldi. Enflasyonun bu ay da arttığına dikkat çeken kamu kurumu, aynı açıklamada senelik olarak belirlenen Yeniden Değerleme Oranı’na da değindi.

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU’NDAN RESMİ AÇIKLAMA!

Her ay olduğu gibi kasım ayının başında da yazılı bir açıklama yayınlayarak kamuoyunu ekim ayı enflasyonuna ilişkin bilgilendiren Türkiye İstatistik Kurumu, yeni ayda da enflasyonun artmış olduğuna işaret etti. Yapılan resmi açıklamaya göre ekim ayında enflasyonun yüzde 3,54 olarak hesaplandığı, yıllık bazda enflasyonun ise yüzde 85,51’e yükseldiği bilgisi kaydedildi.

Ekim ayı enflasyon rakamlarına ilişkin yapmış olduğu açıklamada senelik olarak belirlenen Yeniden Değerleme Oranı’na da değinen Türkiye İstatistik Kurumu, 2022 yılı için yüzde 36,2 olarak hesaplanmış olan bu oranının yüzde 122,9’a yükseldiğini belirtti.

YENİDEN DEĞERLEME ORANI İLE NELER DEĞİŞECEK?

Ekim ayının sonu kasım ayının başı gibi açıklanan Yeniden Değerleme Oranı, çeşitli ödeme kalemlerinin yeni dönem ücretlerinin hesaplanması için kullanılmaktadır. Bu kapsamda 2023 yılı için belirlenmiş olan Yeniden Değerleme Oranı’nın Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yüzde 122,9 olarak açıklanmış olması, yeni dönemde bu orana bağlı olarak hesaplanan MTV, trafik cezaları, ehliyet ve pasaport yenileme harçları gibi kalemlerin zamlanacağı anlamını taşımaktadır.

Yeniden Değerleme Oranı üzerinde yetki sahibi olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, inisiyatif kullanması durumunda trafik cezaları haricinde kalan kalemlere indirim uygulama hakkına sahiptir. Ciddi bir artış oranı ile duyurulmuş olan Yeniden Değerleme Oranı’nın indirim ile müjdelenip müjdelenmeyeceği tüketiciler tarafından merak konusu oldu.

İlgili Makaleler