Yüksek Emekli Maaşı Bu Formüller İle Kesin! Çok Kolay; Çalışırken Birkaç Şeye Dikkat Etmek Yetiyor! Yüksek Emekli Maaşı Alabilmek İçin…

Emekli olmak kadar yüksek bir emeklilik maaşı da her çalışanın hayali oluyor. Özellikle bu yıl enflasyona yenik düşen emeklileri gören çalışan vatandaşlar, yüksek emekli maaşı alabilmek için ne yapacağını merak ediyor.

Yüksek emekli maaşı almak isteyen vatandaşların sigorta giriş yılına göre, çalışırken alması gereken birtakım önlemler bulunuyor. Bu önlemler ve yöntemlerle vatandaşların emekli maaşını kolaylıkla artırabiliyor.

Giriş Tarihi Maaşı Etkiliyor

Emeklilik maaşı farklı parametreler dikkate alınarak SGK tarafından bağlanıyor. SGK’dan bağlanan emekli maaşı sigorta girişinden etkileniyor. Bu bağlamda 2000 öncesi; 2000 ile 2008 yılının 10’unca ayına kadar yapılan sigorta prim ödemeleri; 2008 sonrası ödeme dönemi bulunan kişiler, farklı farklı katsayılar ile hesaplanan maaşları alıyor. Örneğin 2000 öncesinde Bağ-Kur’da basamak olduğu için bu dönemden maaş bağlanacaklar daha yüksek maaş alıyor. Özetle, giriş yılı maaşı etkileyen temel faktörler arasında yer alsa da maaşı etkileyen tek faktör olmuyor.

Sadece Prim Değil, Ek Primler de Maaşı Artırıyor

Temelde emeklilik hali çalışma yılı ve sigorta prim sayısına esas olarak belirlendiği için yüksek yatırılan primlerin daha çok maaş getirdiği de herkesçe biliniyor. Ancak emekli maaşını yükseltmek için tek başına primlerin yüksek olması yetmiyor. Brüt kazancın yüksek yatırılması, emekli maaşının tutarını asıl etkileyen faktör oluyor. Bu kapsamda vatandaşların iş yerinden aldığı tüm ödemeleri (yol, yemek vs. gibi sosyal haklar) brüt kazancına yansıtması gerekiyor. Ek işte çalışanların ise, muhakkak ek primlerini de SGK’ya bildirmesi ve yatırdığı prim sayısını artırması emekli maaşını artırmakta büyük rol taşıyor. Bunun yanı sıra SSK’dan yani 4A hizmet kolundan emekli olanlar şu an için Bağ-Kur’dan yani 4B hizmet kolundan emekli olanlardan çok daha yüksek maaş alıyor. Özellikle SGK, maaşa bağlarken son 3,5 yılı baz alıyor. Bu kapsamda vatandaşların Bağ-Kurlu olması halinde son 3,5 yılını SSK’lı olarak ödemesi maaşını artıracak formüller arasında yer alıyor. Dilekçeler sıkıcı olduğu için genellikle önemsenmeden dolduruluyor. Ancak, emekli maaş başvurusu dilekçesinde her bir sorunun maaşa etki edecek bir tarafı bulunuyor. Bu nedenle vatandaşların dilekçelerde her bir detaya yer vermesi uzmanlarca sıkça öneriliyor. Çünkü evde yaşayan kişi sayısından çocuk sayısına kadar her bir hane detayı maaşı artırabiliyor.

Exit mobile version